Algemene Rijles Tips

Rijden is niet moeilijk…

…Al helemaal niet met deze tips

Heb jij binnenkort een Proefles of je Eerste Rijles klik dan hier

Natuurlijk is het niet verkeerd om ook de algemene rijles tips door te nemen, maar de als je net begint moet je ook met net iets andere factoren rekening houden.

Als je de volgende dingen gewoon doet, dan heb je zeker een grote voorsprong op de meesten. Ik vertel dit altijd aan mijn leerlingen, maar ik zie vaak dat de tips pas veel te laat worden omarmd. Wat zonde is.

PAS DAAROM ALTIJD DEZE RIJLES TIPS TOE... EN PAK DIE VOORSPRONG!

1 Kijk Vooruit!

Het moeilijke van autorijden, voor leerlingen die nog geen rijbewijs hebben is vooral, het nemen van beslissingen. Omdat je (als het goed is) nog niet veel rijervaring hebt twijfel je vaak over beslissingen als

“zal ik hem voor laten, of niet?” Of “kan ik al wegrijden of moet ik wachten” … etc.

De vragen leer je allemaal vanzelf te beantwoorden, dit komt met ervaring en sneller dan je denkt. Het trucje om dit zo snel mogelijk onder de knie te krijgen is dat je probeert zo veel mogelijk vooruit te kijken en te denken.

Probeer te kijken wat de auto voor je gaat doen.. en die daarvoor. Zo leer je al sneller een situatie inschatten en kan je bijvoorbeeld eerder op de rem trappen!

2 Let op de borden, en Anticipeer.

Als je begint rijlessen, dus het praktijk gedeelte van je rijbewijs, dan wil je echt zo snel mogelijk het theoriecertificaat halen. Of in ieder geval de theorie beheersen en dus ook de verkeersregels kennen.

“Je kan tijdens een rijles natuurlijk altijd vragen stellen, maar hoe meer je weet hoe meer tijd je hebt om snel je rijbewijs te halen”

Als je weet wat de borden betekenen kun je nog beter anticiperen op het verkeer. Je weet nu nog eerder wat het verkeer om je heen doet en kan dus ver van te voren al reageren (remmen, of juist gasgeven, afslaan etc).

3 JIJ bestuurd de auto, niet andersom!

Controle van de auto is ook een leerproces, maar zeg tijdens een les zoveel mogelijk tegen jezelf dat jij de auto bestuurd. Laat hem dus ook niet doen wat hij wilt.

“Soms twijfel je, als je niet weet waarom de auto zo doet”

Wat je altijd moet onthouden is dat veiligheid voor alles gaat. Als je even niet meer weet wat je moet doen, zeg het dan (!!), er zit een goed opgeleide instructeur naast je die op elk moment kan ingrijpen. Dus ook als jij dat zelf wilt.

“Je hoeft je er helemaal niet voor te schamen”

Rijden gaat primair over veiligheid en het is veel veiliger om mij te vragen de besturing over te nemen dan dat je zelf “maar iets gaat doen”. Het is daar bovenop heel erg normaal dat je rijinstructeur soms even de besturing overneemt. Veiligheid staat Voorop!

4 Leer zo snel mogelijk de Kijktechniek

Ik ga hier nu niet op de kijktechniek in omdat dat in onze rijlessen erg uitgebreid aan bod zal komen, wel wil ik benadrukken dat het echt heel erg belangrijk is dat je deze techniek direct als je begint leert en ook direct gebruikt.

Het is een belangrijk vereiste tijdens het praktijkexamen, omdat het laat zien hoe veilig iemand rijdt. Oefening baart kunst dus hoe vaker je het oefent, hoe beter zal je de techniek onder de knie krijgen. Hierdoor heb je meer tijd om aan andere dingen meer tijd te besteden.

5 Luister goed naar de instrcuteur

Haha, dat klinkt natuurlijk erg bot komende van een rijschool…

We bedoelen het natuurlijk heel anders. We zien het vaak, vooral in het begin van de opleiding, mensen horen wel wat de instructeur zegt alleen zijn zelf nog niet helemaal overtuigd dat het gaat werken.

De tip is om, ookal klinkt het raar, toch een keertje (of 2) te proberen wat de instructeur zegt. Vaak word, na iets een keertje doen, het pas echt duidelijk wat er precies bedoelt word met de techniek of oefening.

Wil je bij ons een Gratis Proefles?

We kunnen natuurlijk niet al onze geheime technieken online zetten. Dit gebruiken we alleen bij onze leerlingen, maar tijdens een gratis proefles ben je een leerling! Wil je nog veel meer tips over rijlessen en het examen, neem dan een gratis proefles en dan praten we verder...

…wil je stiekem alvast meer weten over het Examen?