Faalangst

Heb jij Faalangst en wil je dit keer wel je Rijexamen halen?

Als je moet afrijden heeft iedereen spanning, dat noemen ze gezonde spanning. Datgene wat je scherp hoort te maken, de adrenaline hoort te gaan lopen. Je lichaam weet, nu moet ik presteren…

Als je, bijvoorbeeld, niet zo vaak in zo een situatie terecht bent gekomen dan kan je lichaam er soms wat heftiger op reageren waardoor je onder andere:

– Trillende Benen en Handen krijgt

– Warm-Koud Sensaties krijgt

– Gaat Zweten

– Het erg Druk in je Hoofd word, door veel Nadenken/Twijfelen

– Een Raar Gevoel in je Buik krijgt

– De Onzekerheid toeslaat

– Angstig wordt om Fouten te Maken (of om te falen natuurlijk = Faalangst)

Heb je een aantal van deze syptomen, dan kan dat nog steeds erg normaal zijn, als je kunt presteren. Kun je dat niet dan praten we over Faalangst.

Als je last hebt van faalangst dan ben je zo afgeleid door de spanningen in je lichaam dat je kleine dingen gaat vergeten, die je tijdens je lessen gewoon perfect deed! Vaak word er door de angst niet meer goed nagedacht en kunnen simpele dingen, erg moeilijk worden.

Als je hier helemaal geen last van hebt, dan heb je veel meer kans op slagen tijdens een rijexamen. En dat is natuurlijk niet zo eerlijk voor de mensen die misschien veel beter kunnen rijden maar die nu, omdat er spanning is, slechter presteren.

Gelukkig heeft het CBR het Faalangst Examen Verzonnen!

RIJLES EN FAALANGST

Onze rijschool heeft veel ervaring met faalangst leerlingen want wij hanteren een andere les-filosofie dan de meeste rijscholen. Wij hebben de traditionele lestechnieken geprojecteerd op de leerling en zijn daarvanuit gaan werken.

Het draait vaak om Zelfvertrouwen, wat ook een groot onderdeel is in onze les-structuur. Wij bieden natuurlijk ook de optie op een Faalangst rijexamen maar hebben onze lessen zo opgebouwd dat er tijdens de lessen zoveel zelfvertrouwen word gekweekt dat een faalangst examen voor de auto vaak overbodig word.

“Het faalangst examen is gemaakt om mensen met faalangst een eerlijkere kans te bieden”

Wil jij meer informatie over hoe wij te werk gaan tegen faalangst en welke mogelijkheden er voor jou zijn?

VERSCHILLEN MET EEN REGULIER EXAMEN

Duur

Nee niet de prijs, we hebben het over de tijdsduur van het examen. Alles gaat op een rustiger tempo, lekker chill. Zodat de leerling zich comfortabel voelt voordat hij begint aan het examen.

Speciaal Getrainde Examinator

Omdat dit examen net iets anders gaat dan het normale examen krijg je iemand die heel veel werkt met leerlingen met faalangst. De examinator weet je dus goed op je gemak te stellen. Bijvoorbeeld door positieve feedback te geven tijdens het examen, wat je een paar goede boosts geeft.

Sorry hoor, even een vraag voor het CBR

Waarom is het niet een vereiste voor examinators dat er altijd, positieve feedback gegeven moet worden tijdens het examen, je doet toch altijd wel iets goed?

Het is toch niet alleen vriendelijker maar ook veel beter voor het zelfvertrouwen niveau van een leerling!

Je mag een Time-Out nemen

Als het je eventjes te veel word tijdens het examen ritje dan kan je gebruik maken van een Time-Out. Het kan handig zijn als je een zogenaamde “blackout” hebt, of om welke reden dan ook.

Je kan dan even uitstappen en rustig weer tot jezelf komen. Even wat drinken of een sigaretje roken etc. Het gaat erom dat jij jezelf weer tot rust brengt en lekker door kan met het examen. Ga je er niet schuldig of raar over voelen, een time out is heel erg normaal en brengt je weer naar een rustige plek.

Bijna iedereen maakt er gebruik van… En waarom ook niet?

"Meestal kan iemand met faalangst gewoon goed autorijden, allen worden er kleine dingen vergeten die vereist zijn voor het behalen van het rijexamen"

HET FAALANGST EXAMEN STAP VOOR STAP

Eerst rustig gesprekje

Je hebt eerst een kort gesprekje met de examinator en jouw rijinstructeur. Je krijgt vragen als ‘wie ben je’, ‘hoe ging de rijopleiding’, ‘waarom een faalangst examen’ etc. Je kan het in pricipe over alles hebben wat je wilt.

Ogen Test
Als jij er helemaal klaar voor bent begint het examen en loop je naar buiten om je ogen te testen. In de buurt van de auto vraagt de examinator je een kenteken op te lezen. Sweet & Simple…

Kort Vraagstuk
Terwijl je naar de auto loopt word er vaak een kleine technische vraag over de auto gesteld. Denk aan vragen als:

Noem vier vloeistoffen onder de motorkap

Olie

Koel vloeisotof

Rem vloeistof

Ruitenwisser vloeistof

Noem vier dingen over de banden?
Bandenspanning, kan je vinden in de tankdop

Profieldiepte, minimaal 1,6 mm

Buitenkant van de band mag niet beschadigd zijn want het is de dunste kant van de band.

Ventieldopje moet erop zitten anders komt vuil in de band

De Rit zelf duurt maar 35 Minuten en je word beoordeeld op:

Veiligheid
Beheers je de auto?

Pas je de goede kijktechnieken toe?

Ken je de regels dus verleen je op de juiste manier voorrang?

2 Bijzondere Maneuvres, (door een TTT krijg je hiervoor vrijstelling)

  • Straatje keren (ook wel keren door te steken genoemd)
  • Parkeren
  • Stopopdracht (iemand in-en-uit laten stappen) En de algemene rijtechnieken:
  • Inhalen
  • In- en Uitvoegen
  • Snelweg Rijden

Zelfstandigheid
Navigatie Opdracht, De instructeur vraagt je om het navigtiesysteem in te stellen naar een bepaald punt

Rijden naar een Bekend Punt

Je word gevraagd om uit het hoofd naar een bekend punt te rijden als, het station of iets dergelijks. Als het niet bekend is voor jou dan mag je gewoon om een andere plek vragen

Clusteropdracht

Nu zegt de examinator een aantal opdrachten achter elkaar dus iets als: “Bij het derde stoplicht rechtsaf, dan de rotonde driekwart en bij de parkeergarage rechtdoor.”

Het Eindgesprek
En dat was het alweer, je zal nog even een kort gesprekje hebben met de examinator waarin je de uitslag krijgt. Er word dan chronologisch door je rit heengelopen en verteld wat er goed ging, wat er minder goed ging, wat je wel of niet kan verbeteren etc.

Vaak vragen gespecialiseerde Faalangst Examen Instructeurs nog even naar jouw feedback. Het doel is natuurlijk om een zo goed mogelijk examen aan te bieden aan de leerlingen. Iets waar wij als rijschool maar gelukkig ook het CBR erg verantwoordelijk mee omgaan.

BELANGRIJK

De beoogdeoordeling van een faalangstexamen is precies hetzelfde als een normaal praktijkexamen. Het is niet makkelijker. Het duurt wel langer en je hebt de mogelijkheid om een 'time-out' te nemen. De zogenaamde 'time-out' is puur om de mensen met faalangst een meer eerlijke kans te bieden.

HULP NODIG?

Heb je vragen over het Faalangst examen of een andere vraag neem dan contact met ons op, we helpen je graag verder!