Rijbewijs met je 16e

Begin met lessen op je 16e met 2toDrive!

He he, eindelijk, je kan nu gelukkig al veel eerder beginnen met lessen dan voorheen!

Iets wat in Amerika al kon voor het millennium, kan sinds 2011 in Nederland. Nou, weten we ook weer waar we staan! We lopen dus een beetje achter, als je jezelf bedenkt dat het eerste McDonald’s restaurant in 1940 werd geopend in Amerika terwijl de eerste ‘Mac’ in Nederland pas in 1971 werd geopend in Zaandam.

Wat is 2toDrive?

Iets wat in november 2011 zou beginnen als een experiment, blijkt nu razend succesvol! Ze noemen het beestje 2todrive.

Een project van TeamAlert (Dé organisatie als het gaat om jongeren in het verkeer) in samenwerking met het RDW, CBR, Ministerie van I&M en natuurlijk het SWOV (Hét wetenschappelijk onderzoekscentrum op het gebied van verkeersveiligheid)

Misschien heb je het laatst nog op het nieuws gehoord, rijden onder begeleiding blijkt veiliger dan zonder begeleiding rijden boven de 18. Er zijn zelfs geruchten dat ze de leeftijd van 17 jaar naar 16 jaar willen terug brengen door het succes… arme scooter rijders.

MAAR VOOR WIE IS 2 TO DRIVE EIGENLIJK?


Ben je 16 jaar geworden, dan mag je al meedoen aan het theorie-examen! Natuurlijk mag je al veel eerder beginnen met leren en voorbereiden…

Zes maanden na je 16e verjaardag is het dan eenmaal zo ver…Je mag nu je eerste rijles nemen. (Wil je een gratis eerste rijles, klik dan hier!) Ook kan je nu gelijk je begeleiders pas aanvragen, maar jouw coaches (begeleiders) moeten wel eerst laten weten dat ze jou willen coachen. Voor meer info over de begeleiderspas lees eventje verder, alles word hieronder uitgelegd.


Als je gelijk bent begonnen op je ‘16 en een halfste’ (of hoe je dat ook zegt) dan kan je gelijk door en vanaf je 17e jaar je rijbewijs halen! Dus afrijden bij het CBR!Tussen je 17e en 18e jaar mag je rijden, maar er moet alleen wel een Begeleider naast je zitten. Scrol even wat naar beneden voor alle info over de begeleider, er zitten nog wat regeltjes aan die je echt even wilt weten


BELANGRIJK: Er is nog een puntje waar je rekening mee moet houden, je moet woonachtig zijn in Nederland. Dus als je net over de grens woont en je wilt hieraan meedoen, kan het nog wel eens lastig worden.

WAAROM IEDEREEN HET ZOU MOETEN DOEN!

1. Het is veiliger

Als je net je rijbewijs in je zak hebt, hoeveel uur heb je dan eigenlijk gereden? 20? 30? Dus heel veel ervaring heb je natuurlijk niet. Omdat uit onderzoek is gebleken dat vooral mensen die net hun rijbewijs hebben veel vaker betrokken zijn bij ernstige ongelukken, is 2todrive dé oplossing.

Je rijd het eerste jaar met een begeleider die je precies de kleine tips en tricks kan laten zien die voor jouw de puntjes op de i zetten. Je doet gemiddeld een 2-3 maanden over je rijbewijs halen, dus je zal ook niet alle weersomstandigheden hebben gezien en meegemaakt. Dit is ook weer een voordeel van een jaar lang rijden onder begeleiding.

2. Cool

Het is natuurlijk ook gewoon heel erg cool om op je 16e al te beginnen met rijlessen! Alle anderen hebben net hun scooter en jij hoeft je geen zorgen te maken om de regen, kou of het feit dat je maar 1 iemand kan meenemen.

Het blijft gewoon een verschil Scooter tegenover Auto, wat vind jij?

3. Je kan er geld mee verdienen

Ok, dit voordeel is meer een grapje, alhoewel ik genoeg mensen ken die hier al gebruik van maakt. Als je toch moet lessen met een begeleider, waarom verhuur je niet je skills?

Jij kan auto rijden, je begeleider heeft allemaal dingen te doen… Dus rij hem of haar een hele dag rond, zet hem af op plekken waar je niet mag parkeren, voor een vergoeding natuurlijk.

Of wees creatief, er zijn genoeg dingen die je kan verzinnen!

EN HOE WERKT HET NOU PRECIES... ALLEMAAL... PFF...

Het zit een beetje ingewikkeld in elkaar dus ik heb geprobeerd zo duidelijk mogelijk een stappenplan te maken. Loop de groene stappen van boven naar beneden langs zodat je niks vergeet.

Theorie

Het begint allemaal met je Theoriecertificaat, die kan je al halen als je 16 bent geworden.

Kies je Begeleiders/Coaches en meld ze aan

Na het halen van je Theorie, moet je nog een half jaartje wachten voordat je mag beginnen met rijlessen. In deze tijd kan je mooi beginnen met het uitzoeken van je coaches en zorg ervoor dat ze zichzelf aanmelden.

Deze coaches zullen je later, als je het rijbewijs in handen hebt, gaan begeleiden (dus naast je zitten). Dus denk goed na wie je ervoor op wilt geven, je moet er minimaal 1 opgeven en maximaal 5.

Er worden ook eisen gesteld aan jouw coach, klik hier om ze te lezen (het staat onderaan de pagina).

Hoe kan een Coach zich Aanmelden?

• Allereerst moet je even op knop hieronder klikken “Coach Aanmelden”, niet te missen! Je word dan via de website van 2toDrive naar de aanmeld pagina gestuurd.

• De coach moet zich dan eerst aanmelden met een DigiD, heeft de beste coach nog geen DigiD, klik dan hier

• Nadat de Coach zich heeft aangemeld, duurt het +/- 5 werkdagen voordat de coach ook echt geregistreerd staat.

• In principe, kun je na de 5 werkdagen ook direct jouw begeleiderspas aanvragen, houd er wel even rekening mee dat je 16,5 jaar moet zijn hiervoor.

Rijlessen Nemen!

Eindelijk, als je 16,5 jaar bent kan je beginnen met rijlessen! Geef wel even duidelijk aan bij de betreffende rijschool dat je met het 2toDrive traject bezig bent.

Vraag een Begeleiderspas aan

Als alle coaches zich hebben aangemeld en er zijn 5 werkdagen verstreken, kan jij een begeleiderspas aanvragen.

BELANGRIJK: Voordat je een rijbewijs kan aanvragen bij jouw gemeente (dit kan natuurlijk pas als je geslaagd bent voor het praktijkexamen bij het CBR), moet je een begeleiderspas hebben aangevraagd.

Hoe Vraag je een Begeleiderspas aan?

• Weer begint het allemaal met simpelweg op de knop hieronder te drukken, dit keer met de naam “Begeleiderspas Aanvragen”

• Dan moet je jezelf aanmelden via jouw persoonlijke digid codes en de pas aanvragen

• Hierna volgt de betaling, die je via iDeal kan voldoen. De kosten zijn €35,-

• Dan is het weer afwachten, dit keer 10 werkdagen maar daarna zal hij netjes op de deurmat liggen!

JAMMER MAAR ZEKER OOK BELANGRIJK: Zorg ervoor dat ook je coaches zich hebben aangemeld voordat je de begeleiderspas aanvraagt, wil je nadat de pas is gemaakt nog extra coaches toevoegen of heeft (een van) jouw coaches zich nog niet aangemeld, dan moet je nogmaals €35,- betalen.

Afrijden

Eindelijk klaar met dat geregel, nu focussen op het afrijden. Natuurlijk moet je tussendoor wel nog even een paar rijlessen volgen, misschien wel handig zo voor je examen.

Je Rijbewijs aanvragen bij de Gemeente

Na het behalen van je Praktijkexamen krijg je een formulier mee die je in moet leveren bij de gemeente om je rijbewijs te kunnen aanvragen.

Als het goed is, heb je netjes de stappen hierboven gevolgd en dus ook de begeleiderspas aangevraagd. Dit is cruciaal bij het aanvragen van je rijbewijs.

Bij de meeste gemeenten duurt het 5 werkdagen voordat je het glimmende rijbewijs kan ophalen. Ook kan je ervoor kiezen om een spoedaanvraag te doen, zo heb je op werkdagen binnen 24 uur je rijbewijs. Hieraan zitten kosten verbonden gemiddeld betaal je tussen de €35 – €50.

LET OP: De prijzen en wachttijden zijn wel per gemeente verschillend!

Met veel plezier rondrijden

Vul dit zelf maar in… Gefeliciteerd in ieder geval, geniet ervan!!

HEB JE NOG VRAGEN?

Neem gerust contact met ons op… We zijn hier om jou aan een rijbewijs te helpen. Wil je bij onze rijschool lessen? Klik dan hieronder op een van de knoppen. Tot snel!